Ella Tillema

DAtum

SKRÄCKEN

Elda under din vrede
med maktens nyheter
Dämpa inte din smärta
över livet
som stjäls ifrån oss
Trösta inte din sorg
över världen
som våldtas
inför våra ögon
Elda under din vrede

Ingrid Sjöstrand 1979

SKRÄCKEN
Från att ha arbetat med måleri i stort format har Ella Tillema i sin nya utställning gått till att arbeta med monumentala målningar. Nu visar hon för första gången två jättelika verk som tillsammans med ett mindre självporträtt av konstnären in action och en stor cirkel på golvet utgör installationen SKRÄCKEN. Att arbeta med måleri som installation är inte ett obeprövat grepp för Ella, men för första gången tar hon steget och gör det fullt ut i hela galleriet. Och med det gör hon det tydligt att måleri för henne inte bara är ett medel för njutning utan även en ingång för dialog och förmedlande av stämningar och känslor, där varje detalj är noggrant framarbetad till en helhet.

På Galleri Thomas Wallner bjuder Ella Tillema publiken att kliva in i utställningsrummet och cirkeln men istället för en stunds förströelse blir de nu utsatta för konstnärens blick. De monumentala målningarna verkar beskriva hennes känslor och formatet gör att de blir omöjliga att värja sig från.

I utställningen kommer Ella Tillemas senaste pamflett HANDBOK I ATT FUCKA SYSTEMET finnas tillgänglig.

Ella Tillema är född 1983 och utbildad vid Konsthögskolan i Malmö. Hon arbetar främst med måleri i stora format men även med text, grafik och musik i olika former. Hon har tidigare ställt ut på bland annat Ayumi Gallery i Tokyo, Ljungbergmuseet, Falsterbo Konsthall, Lunds Konsthall, Krognoshuset, Galleri Thomas Wallner, Borås Konsthall och Galleri 21. 2016 tilldelades hon Stiftelsen Malmö Konsthalls stipendium och hon har tidigare bland annat fått Ljungbergmuseets pris till Sven och Ann Margret Ljungbergs minne 2014 och Ellen Trotzigs stipendium 2012.

SKRÄCKEN, 2017, olja och akryl på pannå, 63 x 49 cm
SKRÄCKEN (detalj), 2017, olja på duk, 170 x 800 cm
Installationsbilder från utställningen.