Matti Sumari

DAtum

Malus Domus

Det latinska uttrycket kan översättas som ett dåligt hus eller det skadliga hemmet. Här försöker jag med hjälp av min konst, bli bekväm i vår samtida kollektiva verklighet – i mina ögon en underlig sammansmältning av mikroorganismer, människans ekonomiska system och drömmen av den bekväma tillvaron i ett hem.

Jag arbetar skulpturalt med förädling av upphittat material som huvudsakligt stoff. Verken raffineras fram ur restprodukter, som dumpats i staden. Råvarorna är det urbana slagget som dyker upp i min omgivning: plywood, paraboler, slängda replikor av designmöbler. Allt omformas.

Saltgurkan uppenbarar sig som motiv i diverse konstellationer. De här ätbara produkterna spelar roller av småfåglar och dörrhandtag. Gurkorna är avgjutna i koppar, aluminium eller legeringen Nordiskt guld. Det sistnämnda är samma metall som i 10-kronans mynt, vilket i själva verket består bara av ölburkar och vattenledningar ihopblandat med lite tenn. Tenn ur en ljusstake från Svenskt tenn jag hittade på Industrigatan i Malmö.
Med sina bakteriedödande egenskaper är koppar motsatsen till fermenteringen som gurkan genomgått. Syrligheten i gurkan kommer från samma bakterierna som är arbetarna i vårt eget immunförsvar, inkvarterade i våra kroppar. Vem jobbar åt vem?

Consumer’s Pride är märket på den 15 liters plåttunna för genetisk modifierad sojabönsolja som jag använt som smältugn i mitt arbete med metallgjutning. Jag återvänder ofta till varumärket på frityroljekanistern, Consumer’s Pride, den fortsätter att förbrylla mig med sin enkelhet.

Två videoverk ingår i utställningen. De visar en suggestiv resa med närbilder som förvandlar vardagliga, urbana ting och situationer till något obekant. Scenerna zoomar in på detaljer av mänsklig infrastruktur och kontrollsystem som möter biologiska störningar och håller på att vissna.
Stillbilder ur dessa videoverk medverkar i utställningen som stora pannåer, ihopväxta med skulpturerna.

Matti Sumari, Spegelskriet, rostfritt stål från kylskåp, aluminium ur upphittade källor, 70 x 70 cm, 2022.
Matti Sumari, Desinfekterade fermentare, koppar ur upphittade källor, 2022.
Matti Sumari, Frukt utan frö, digitaltryck, plywood, kromad stål, 90 x 120 cm, 2022.

Matti Sumari är född 1987 i Helsingfors, bor och arbetar i Malmö. Han är utbildad på Umeå Konsthögskola och Nordiska konstskolan, Karleby, Finland. De senaste åren har han ställt ut på Sjöbo konsthall, KH7artspace, Aarhus och ACUD gallery, Berlin samt deltagit i grupputställningar på Kunsthall Oslo, Künstlerhaus Bregenz, Österrike, Vermilion Sands, Köpenhamn, Fitzrovia gallery, London, och Konstmuseet i Norr, Kiruna.