Tove Ambolt

DAtum

Nattljus

På baksidan av huset med fötterna mot stenen.
En plats som rymmer så många världar.

Träden runtom har vuxit och sågats ner.
Fortfarande växer nattljusen, slår ut i skymningen.

Nattljus, klockan sju
Klockansjuor

Imorgon har blommornas färg skiftat till ockra.
Nyvakna plockade vi bort de som vissnat.
När handen var fylld med vissna blommor slängde vi dem utför slänten.

Nattljus började som en studie av blomman med samma namn som ett sätt för mig att i måleriet närma mig en plats och en tid som varit. Min barndoms sommarhus, där nattljusen växte på baksidan. Jag minns hur vi brukade leva, rutiner som hörde till, små fragment av en större värld. Jag vill måla för att minnas allt.

Arbetet med målningarna har pågått under ett års tid och har blivit ett möte mellan minnen från min barndom och där jag är idag, vuxen och bärande på mitt första barn. Under måleriets gång har Nattljus blivit till någonting större än blomman på baksidan av huset, ljus och mörker. Det har vuxit till en symbol för växande och förändringar i livet som pågår.

Tove Ambolt, född 1991 i Ystad, bor och arbetar i Malmö. Hon har studerat vid Konst- och designhögskolan i Bergen och Camberwell College of Arts, University of the Arts i London, där hon tog sin kandidatexamen 2019. De senaste åren har hon bland annat deltagit i solo- och grupputställningar på Skissernas museum i Lund, Curated by Ebba de Faire på Sotheby’s i Stockholm, Sjöbo konsthall och OBRA i Lund.

Nattljus II, 2023, olja på linneduk, 25 x 20 cm
Hand II, 2023, olja på linneduk, 25 x 20 cm
Ockra, 2023, olja på linneduk, 25 x 20 cm